360° Virtual Tour

O Herceg Novom

Herceg Novi je prepoznatljiv po obilju stabala mimoza i brojnim stepenicama. Često ga zovu „Grad sunca“, zahvaljujući velikom broju sunčanih dana tokom cele godine.

Centar Herceg Novog je njegov Stari Grad, ukrašen građevinama iz epoha Sahat – Kula (1667) i Kanli – Kula (1483). Tvrđave Španjola (1538) i Forte Mare (1687) samo su deo kulturne baštine ovog renomiranog grada.

Bogat zelenilom, Herceg Novi krije brojne vrste tropskog cvijeća. Krajem januara grad zamiriše suptilnim mirisom žutih i zelenih mimoza i postoji poseban festival posvećen ovom cvetu pod nazivom Praznik mimoza. Tokom letnjih meseci organizuju se brojni festivali koji dodatno obogaćuju turističku ponudu ovog začaranog grada.

Počeci hercegnovskog turizma vezuju se za KSIKS vijek. Tada se pominju kafana Sjora Roza i kafana „Bella Vista”. Ipak, smatra se da je preteča modernog hotelijerstva na crnogorskim kaputima mađarski plemić Antal Mađar iz Budimpešte, koji je 1902. godine podigao „pansion na zelenoj plaži“ u Zelenici, koji je kasnije postao hotel „Plaza“ ( PLAŽA) – Zelenika.

Kao iu svim ostalim gradovima na Primorju, i Herceg Novi ima blagu mediteransku klimu; sa suvim i toplim letima i blagim zimama. U letnjim mesecima (jul i avgust) grad ima oko 10,7 sunčanih sati dnevno. Temperatura mora u Herceg Novom tokom ljeta iznosi 22 – 26 Cº, a uz približno istu dnevnu temperaturu vazduha omogućava da sezona kupanja traje i do 5 mjeseci.